Syyskuun kuvakilpailun voittaja -

Reijo Lähteenmäki Muotkatunturi 2

1. sija:

Muotkatunturi 2. Muotkatunturin erämaasta löytyy näin hienoja paikkoja! Kuva ruskavaellukselta 2002. Kamera vanha automaattikamera (filmi) Panasonic C-D3100ZM. Kuvaaja: Reijo Lähteenmäki

Muotkatunturi 2: hyvä maisemakuva, hyvin sommiteltu,
hyvä kontrasti ja värit

2. sija:

Kirkonvarkauden sillalta. Kuvan otti Vesa Ripatti iltalenkillä Canon PowerShot A710 IS -kameralla.

Kirkonvarkauden sillalta hieno kuvakulma, hyvä heijastus
vedestä. Hieno kuva.

3. sija:

Tässä on vähän ruskaakin mukana. Tosin pääaiheena on Lasse Jyräksen BMW 340-2 Limousine vuodelta 1952. Olen kuvannut auton viime lauantaina (20.9.) Korian Pioneeripuistossa, asunnoiksi muutetun entisen kasarmirakennuksen edessä. Kuva: Jouko Peri KouvolastaMb:n Canon Ixus 860iS –pokkarilla

Tässä on vähän ruskaakin mukana (eka autokuva). Ei niin
perinteinen ruskakuva, koska auto on pääosassa, mutta
hienosti villiviini nousee esille.

TOP3-listan laati valokuvaaja Jere Lauha.

Mukavalta tuntuu

Nettilehti Miämedian ensimmäinen kuvakilpailu päättyi syyskuun lopussa. Ruska-aiheisia kuvia tuli yli 40 kappaletta, joista valokuvaaja Jere Lauha valitsi TOP3-listan. Voittajakuvan otti Reijo Lähteenmäki, joka saapui Miämedian kirjeenvaihtajatenttiin perjantaina 10.10. Se oli sopivasti liputuspäivä. Reijo kertoili valokuvausharrastuksestaan ja toi näytille kameroita, joilla hän kuvaa säännöllisesti työn puolesta.

- Näin kävi! Tämä innostaa kehittämään omia juttuja ja kehittymään. Nyt jopa katson kuvakulmia eri tavalla. Kuvasta näkee, mitä on tapahtunut. Tästä on hyötyä omiin töihin, hän kertoi haastattelussa.

Jere Lauha kertoi perustelunsa puhelimitse Reijo Lähteenmäelle ja antoi uusia ohjeita kaikille kuvauskilpailuun osallistuville. Kuva: Arja Vähämäki

Skannattu paperikuvasta

Reijo Lähteenmäki kertoi, että kuvia tulee näpsittyä aika paljon. Muotkatunturilta otettu kuva on otettu vanhalla filmikameralla ja skannattu.

- Onnenlaukaus se oli. Voittajakuva on otettu muutama kilometri ennen Peltotunturia. Vesistö, tunturin kuvetta ja syksyn ruska oli parhaimmillaan. Kuvan tarina:16.9.2002 oltiin vaelluksella Saariselällä, mutta siellä alkoi olla liikaa porukkaa, joten vaihdettiin maisemaa Muotkatunturille. Oli neljäs yö tulossa, saavuttiin lammelle, kun oltiin tultu vaellaukselta ja alettiin etsiä leiripaikkaa. Kuvakulma oli hyvä ja otin jonkin verran kuvia samasta kohteesta. Äitini harrastaa maalausta ja otin kuvia ihan sen takia, että äiti voisi tehdä taulun.

- Kuva on otettu iltapäivällä noin klo 16:00. Muita kuvia ei ole skannattu, siksi tämä valikoitui kilpailuun. Ylimmässä kuvassa (Muotkatunturi 2) värit, tunturin muoto, kuvakulma ja kultainen leikkaus olivat kohdallaan. Arvelin, että se olisi helppo maalata tauluksi. Valokuvauksesta en niin tiedä, kun en ole opetellut. Kuvia on tullut otettua ilman sen kummempia suunnitelmia.

Kuvia Muotkatunturilta vuodelta 2002. Ylinnä voittajakuva ja alempana pari otosta Peltotunturin juurelta. Reijo näytti alkuperäiset kuvat ja kertoi, miten kuva on otettu. Kuva: Arja Vähämäki

- Ruska alkaa lapissa 8.9. klo 10:00. Se on tarkka aika! Mentiin kerran yhteen Tulppion Tiskoon keskellä ei mitään. Nyttemmin paikka on palanut. Siellä oli veturi Soklin kaivoksen lähellä ja kuulin tuon tarinan.

Digiaika

- Kuvia tulee otettua paljon, kun on digikamera. En teetä kaikkia kuvia paperikuviksi, mutta ostin valokuvatulostimen. Olen kokeillut sitä ja tulostin mm. nämä allaolevat 23.9. ja 4.10. kuvatut. Kuvia voi teettää myös joululahjoiksi ja netin kautta saa sähköisesti myös kirjoja ja julisteita. Ei kuvia kannata hävittää, mutta niitä voisi taltioida aihepiireittäin. Työkuvat on erikseen, mutta kotikoneelle olen tallentanut matkakuvia. Alkuperäisiä kuvia ei saa hävittää, sillä niittää saattaa tarvita.

Ilta mökillä. Aurinko alkaa vaipua mailleen ja tulee "punainen hetki" ennen auringon laskua. Hienot värit ja hieno tunnelma. Kuva: Arja Vähämäki

Kuvan ottaminen

- Ratkaisevaa on tunnelma ja valo. Tuossa Vangasjärvellä otetussa kuvassa on "Uuden Seelannin tuntua": värit, kukkiva puu, sattuman laukaus ihan kuin ulkomailla. Kuvaa on vähän rajattu, että se näyttää paremmalta.

Miämedian kirjeenvaihtajakoulutuksessa 10.10. laitettiin sivuille bannerikuvia ja muokattiin kuvia PhotoFiltrellä. Ohjelman voi vapaasti imuroida netistä ja sille on olemassa suomenkieliset ohjeet. Reijo muokkaamassa kuvia. Kuva: Arja Vähämäki

Reijon kamerat

- 15-vuotiaana sain rippilahjaksi Kodak-pokkarin. Se oli kasettimalli ja helppo käyttää. Isä otti sillä jotain kuvia. Kuvat olivat mustavalkeita ja tykkäsin kamerasta, kun silloin ei tarvinnut mitään vaativampaa. Muistan yhden kuvan niiltä ajoilta. Se on jäänyt mieleen. Kuvassa näkyi luodolla veneen keula. Toinen oli vasten valoa otettu kuva, jossa isä kylvi apulantaa pellolla. Se oli hyvä kuva.

Ensimmäinen ja toinen kamera. Kuva: Reijo Lähteenmäki

Tämänhetkinen digikamera HP R607 Photosmart. Kuva: muokattu lehtikuvasta

Videokamerat. Kuva: Reijo Lähteenmäki

- Työn puolesta on pakko kuvata ja mm. Vangasjärveltä on paljon niittokuvia. Suuri osa on valvontakuvia. Ongelmia on ollut, kun talvella pakkasessa menee patterit. Sitten järjestelmäkamerasta meni kerran valotusmittarin patterit. Kuvat olivat kyllä mukavia ja hyviäkin, kun oli filmikamera.

Mikä sai lähtemään mukaan kuvakilpailuun

- No Alluhan tästä kertoi. Sattui sopivasti, kun kävin katsomassa kilpailusta kertovan jutun Miämedian sivuilta. Kuva oli jo valmiiksi skannattu.

- Mukavalta tämä voitto tuntuu. Suuri yllätys! Saavutus!

Ohjeita lokakuun kuvakilpailua varten

Valokuvaaja Jere Lauhan vinkit: lokakuun kuvakisassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • ei kuvata pelkkää eläintä eläimenä, vaan kuvassa kannattaa olla jokin juju/idea
  • sommittelu on tärkeää
  • pyritään kuvaamaan teknisesti myös hyvä kuva eli valotus, sävyt yms. ovat kohdallaan

Arja Vähämäki
Kommentointi
Voit kommentoida julkaisua kirjautumalla sisään. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit rekisteröityä "REKISTERÖIDY"-linkistä ylänavigaatiossa.
Miämedian uutiset
Kanavalla ei julkaisuja