Lokakuun kuvakilpailun voittaja -

Heta Multanen "Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa 2"

1. Sija

"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa 2". Kuvaaja: Heta Multanen. Kamera: Canon järjestelmäkamera

Hyvä sommittelu, hyvät sävyt ja hyvin hallittu syväterävyys eli tausta on sopivan pehmeä! Loistava kuva.

2. sija

Handle with care. Kesäilta terassilla. Kuva: Raija Pehkonen. Kuva skannattu.

Teknisesti ei niin huipputasoa, mutta idealtaan loistava ja kuvan nimi huippu! Hauska ja kiva toteutus.

3. sija

Matkalla kesälaitumelle. Kuvaaja: Taneli Pajunen. Kuva otettu Nokian 6555-kamerapuhelimella.

Jälleen osoitus siitä, että hyvän kuvan voi napata vaikka väline ei olisi paras mahdollinen. Kuvassa on hyvä kuvakulma ja sommittelu.

Top3-listan laati valokuvaaja Jere Lauha

Tämäpä iloinen yllätys

Sähköpostilla Euroopasta tavoitettu Heta Multanen sanoi, että voitto tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Hänen äitinsä Leena Luostarinen kertoi voitosta alkuviikosta.

- Tämäpä iloinen yllätys. En tiennytkään, että olin osallistunut kilpailuun ennen kuin äiti kertoi siitä eilen. Vastaan mielelläni kysymyksiin, hän kertoi viestissään. Haastattelu on tulossa vielä viikonloppuna.

Heta Multanen Kroatian saaristossa kesällä 2008. Siinä on kamera sopivasti mukana. Kuva: Leena Luostarinen

Heta Multanen. Kuva: Leena Luostarinen

Heta vastaa Miämedian kysymyksiin

- Nyt ehdin viimein koneen viereen, yritän vastata kysymyksiin. Hauskoja ne muutkin eläinkuvat. Kävin katsomassa Miämedian sivuilta, vastasi Heta viikonloppuna.

Kerrotko meille, kuka olet ja mitä teet työksesi. 
Heta Multanen, 28 vuotta, ja työskentelen teatterissa lavastajana ja videografina.

Missä asut? Millainen on tämänhetkinen kotikaupunkisi ja kuinka viihdyt siellä?
Asun vakituisesti Zürichissä Sveitsissä puolisoni kanssa. Aina kun töiltä ehdin, Suomen koti on Mikkelin Norolassa äidin ja hänen miehensä sekä Vassu-koiran luona.

Puhutko useita kieliä? Oletko opetellut ranskaa vai selviätkö englannilla? 
En valitettavasti niin useita kuin mielelläni puhuisin, mutta neljää. Sveitsi on saksankielisellä alueella ja se on myös minun työ- ja kotikieleni tällä hetkellä.

Miltä nyt tuntuu? Mitä tämä voitto merkitsee sinulle? 
Hauskalta, en tiennyt äitini lähettäneen kuvan kilpailuun. Osallistunkin tästä lähtien useamminkin. Hyvä idea Miämedialta järjestää tämä kuukausittainen kilpailu! Minun ihanne olisi, että kaikki ihmiset polttaisivat iltapäivälehtensä ja hakkaisivat televisionsa rikki vasaroilla, koska on monin kerroin kiinnostavampaa nauttia valokuvista, filmeistä, musiikista ja teksteistä, joita ihan normaalit ihmiset tekevät tekemisen nautinnosta itsensä ja muiden iloksi, kuin se roska, jota on muuten jokapuolelta tarjolla! Hienoja kuvia, mitä ihmiset ovat lähettäneet.

Mitä olet hakenut kuvalla?
Kysymyksen lähetti Jarmo Kuolimo Pellosniemen kylätoimikunnasta.

En hakenut oikeastaan suunnitelmallisesti tiettyä motiivia tai kertomusta, seurailin vain puutarhassa kameran kanssa äitini koiraa, joka vielä tuolloin oli pentu, koska sen puuhasteluja oli hauskaa katsella. Kun koira pysähtyi nuuhkimaan lehteä ja maistoi siitä palasen, hain kuvakulman ja terävyyden ja näppäsin kuvan.

Oletko aikaisemmin osallistunut kuvakilpailuihin? 
Olen. Tämä oli kylläkin ensimmäinen kuva joka oikein voitti, olen voittanut aiemmin toisen palkinnon. Silloinkin motiivina oli Vassu, arvioisin olevan mallin eikä kuvaajan ansiota.

Missä kuviasi on julkaistu?
No ei paljon missään. Jossain sattumalta sanomalehdissä joskus.

Kerro Vassusta. Mitä rotua se on? Mistä se on hankittu?
En muista. Minulle on oikeastaa ihan sama mitä rotua se on, sillä ei ole ymmärtääkseni meille tavan ihmisille niin väliä, toisin olisi tietysti, jos olisin eskimo ja tarvitisisin koiran, joka osaa vetää kelkkaa tai metsästäjä ja tarvitisisin vainukoiran tai huumediileri ja tarvitisisin tappajakoiran tai sokea ja opaskoiran jne, mutta Vassu on käsittäkseni joku ihan normaali tavis-rotu, joka on pääasiallisesti ystävällinen, oppivainen ja valkoturkkinen. Äitini ja Olli ostivat sen sanomalehti-ilmoituksen perusteella. Hyvä valinta kyllä, Vassu on ihan huippukoira, sellainen valpas, mutta rauhallinen.

Mikä on Vassun virallinen nimi? Siitä tuli nyt Miämediaan julkkis kuukaudeksi. 
Olli Valkonen oli mukana perjantaina iltapäivällä Miämedian koulutuksessa ja illalla Lahtelassa. Hän sanoi, että Vassu on nyt parivuotias, mutta kuvassa vielä pentu kesällä 2006.

Vassun virallinen nimi on Bukefalos von Fürstenberg. Ymmärrettävästi sitä ei haluttu sillä nimellä kutsua, ja äitini ja Olli valitsivat kauniin karjalaisen nimen Vasseli ja toiseksi nimeksi Valkoinen (itseestäänselvistä syistä).

Toim.huom. Vassu on valkoinen paimenkoira. Sen virallinen nimi on Vasselei Valkonen eli Bugefalos von Fürstenberg of Moonlight . Tällä hetkellä Vassu on parivuotias. Näin kertoi Olli Valkonen.

Syyskuun kuvakilpailun voittaja Reijo Lähteenmäki (Mikkelin kalastusalue ja Mikkelin kansalaisopiston opistolaisyhdistys) lähettää terveisiä ja haluaa tietää, että oliko sinulla kuvaa ottaessa hyvä asento, oliko tämä kerran näppäys vai onko kuva osa jotain sarjaa? Otatko samasta aiheesta useampia kuvia?
Kiitos terveisistä, terveisiä takaisin ja kehuja hienosta maisemakuvasta. Kuva ei ole osa sarjaa, vaan pikemminkin kerran näppäys ja sattuma. Yritän kuitenkin aina kuvatessani, vaikka kyseessä olisi täysin spontaani tilanne, valita tietoisesti hyvän sommitelman, valaistuksen (salama tai ei) ja terävyyden. Otan melkein aina samasta aiheesta useampia kuvia. Varsinkin jos kuvaa ihmisiä tai eläimiä, jotka ovat jossain tilanteessa mukana / liikkeessä, on mielestäni parasta ottaa muutama kuva, joista voi valita sitten sen onnistuneimman. Kun kuvaan digitaalisesti, ei tarvitse edes säästellä. Filmin kanssa olen vähän pihimpi, mutta otan silti yleensä useampia kuvia per aihe.

Kuvan tarina: milloin kuva on otettu, missä, mihin aikaan päivästä? Onko Vassu ollut uimassa, kun se näyttää märältä? Onko sinulla Vassusta paljon kuvia?
(Nauraa.) No on kyllä Vassusta paljon kuvia, jos ei tuhansia, niin satoja. Kun Vassu oli pentu, kuvasin sitä viikkojen ajan melkein joka päivä. Kuva on otettu äitini ja hänen miehensä puutarhassa toissa kesänä. En muista ihan tarkalleen päivän aikaa, luultavasti iltapäivällä tai illalla, Vassu oli juuri käynyt uimassa. Kuvaan kesäisin paljon, suurimmaksi osin juuri äitini puutarhassa, koska siellä on niin kaunista ja siellä tapahtuu aina paljon; kesävieraita, eläimiä ja arkipuuhasteluja kuten kalastusta ja saunomista tai sen sellaista. On mukava dokumentoida oman lähipiirinsä asioita ja ihmisiä ja katsella sitten aina välillä, miten ne ovat muuttuneet.

Millä kameralla kuva on otettu? Millä kuvaat mieluiten: kameralla vai videolla? 
Kuva on otettu Nikon D200 Digitaalijärjestelmäkameralla. Työni puolesta kuvaan video- tai filmikameralla, mutta siinä on ihan eri tekniikka ja painopisteet kuin valokuvauksessa, sillä liikkuva kuva rakentuu täysin eri asioista ja sitten siihen tulee vielä leikkaus päälle ja teksti ja ääni, jotka elementteinä puuttuvat valokuvasta. En osaa sanoa kummalla kuvaan mieluummin kun niitä ei voi oikein verrata, ja toinen on työ ja toinen harrastus. Ihmisiä noin niinkuin dokumentaarisesti on ainakin parempi valokuvata, kaikki vaivaantuvat aina kauheasti videokameran läsnäolosta.

Milloin innostuit valokuvauksesta ja aiotko jatkaa harrastusta? Onko sinulla ollut monta omaa kameraa?
Innostuin ehkä noin 8 vuotta sitten valokuvauksesta, kun menin kurssille. Kaikenlainen visuaalinen puuhastelu oli kiinnostanut minua lapsesta lähtien, mutta valokuvausta en ollut harrastanut vaikka se olisi kiinnostanutkin. Luulisin, että minua nuorempana pelotti sen tekninen puoli. Jos valokuvaus innostaa, on mielestäni ihan hyvä idea mennä kurssille tai ostaa hyvä kirja valokuvauksen perustekniikasta, optiikan perusteet ja kameran mekaniikka ovat aika nopeasti opittu ja hauskuus kasvaa, kun voi opetella lisää niksejä. Minulla on tälläkin hetkellä monta omaa kameraa, olen ostanut niitä käytettyinä osin ja ne ovat kaikki erilaisia, vaikka joitakin tulee aika harvoin käytettyä. On se Nikon Digitaalikamera, ja sitten on useampia analoogisia kameroita (perinteinen malli, jolla kuvataan filmille), palkkikamerasta halpaan kiinalaiseen muovikameraan, niitä tulee vain aika harvoin käytettyä, kun filmille kuvaaminen on suhteessa niin kallista, vaikkakin laadullisesti mielestäni kiehtovampaa.

Mitä ehdottaisit seuraavan kuukauden kuvakilpailun aiheeksi? 
En oikein keksi mitään todella osuvaa. Ehkä välillä jotain abstraktimpaa kuten Isänmaa tai Evoluutio? Kotiseutuaiheet ovat myöskin mielestäni aina hyviä. Luultavasti kuitenkin joulukuussa sen pitäisi olla jotain jouluista?

Mitä kuvausohjeita antaisit marraskuun kuvakilpailuun osallistuville? 
Ottakaa paljon kuvia, ajatuksella ja sydämellä, tai muuten vaan! Osallistukaa kaikki kilpailuun! ITE-taide, lähialue Avantgarde ja oman elämän kulttuurinen vallankumous nousuun, jokainen on taiteilija!
Tulen tutustumaan Miämedian juttuihin tarkemmin, kun olen Mikkelissä! 
Monin ystävällisin terveisin!

Heta

******

Kiitos, Heta! Tervetuloa tutustumaan Miämediaan! Työniloa sinne Sveitsiin ja kerrohan joskus kuulumisia. Kysymyksiä olivat laatimassa Jarmo Kuolimo, Reijo Lähteenmäki, Ilppo Sallinen, Olli Valkonen ja Arja Vähämäki.

Arja Vähämäki

Kommentointi
Voit kommentoida julkaisua kirjautumalla sisään. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit rekisteröityä "REKISTERÖIDY"-linkistä ylänavigaatiossa.
Miämedian uutiset
Kanavalla ei julkaisuja